Vajinismus nedir? Sağlıklı bir cinsel yaşam çift ilişkisinin önemli bir parçasıdır. Erkeklerde ve kadınlarda farklı cinsel bozukluklar meydana gelebilmektedir. Kadınlarda görülen cinsel işlev bozukluklarının başında vajinismus gelir.
Vajina kaslı yapıda olan bir organ olarak karşımıza çıkmaktadır. Vajinada bulunmakta olan bu kaslar pek çok işlevin yerine getirilmesinde önemli rol oynamaktadır. İdrar yapma ya da doğum bu işlevlere örnek olarak gösterilebilir. Sağlıklı bir cinsel ilişki sırasında vajinada bulunmakta olan bu kasların gevşemesi ve genişlemesi beklenmektedir. Bu sayede cinsel ilişki gerçekleşebilir. Ancak bazı durumlarda psikolojik ya da fizyolojik nedenlerden ötürü vajinada bulunmakta olan kaslar cinsel ilişki sırasında istemsiz olarak kasılabilir. Kasların kasılı olduğu bu durumda penisin vajina içerisine girmesi çoğunlukla mümkün olmamakta ya da cinsel ilişki kadın açısından ağrılı geçmektedir. Bu durum vajinismus olarak adlandırılır.
Vajinismus Belirtileri
Bir cinsel işlev bozukluğu olarak adlandırılan ve kadınların cinsel ilişkiyi doğru şekilde yaşayamamasına ya da ağrılı ve sancılı bir şekilde yaşamasına sebep olan vajinismus belirtileri merak edilenler arasında karşımıza çıkmaktadır. Ancak aslında vajinismus belirtileri kişiden kişiye farklılık gösterebilmektedir. Yine de ortak olan bazı belirtilerden söz etmek mümkün olabilir.
- Vajinismus yaşayan kadınlarda vajina kasları cinsel ilişki sırasında istemsiz bir şekilde kasılmaktadır. Bu durumda kişi kaslarını yönetememektedir.
- Kasların kasılmasına bağlı olarak vajinismus cinsel ilişki sırasında ağrı yaşanmasına sebep olmaktadır. Aynı zamanda rahatsızlık bu belirti ile karakterize olmuştur.
- Zaman zaman kasların kasılı olmasına bağlı olarak penetrasyon gerçekleşmeyebilir.
- Kişi cinsel ilişki sırasında bacakları ile vajinasını kapatma isteği duyabilir.
- Cinsel istek duyuluyor olsa da vajinada kuruluk meydana gelebilir.
- Kişi cinsel ilişki sırasında yaşadığı zorluklara ve sıkıntılara bağlı olarak tampon ya da fitil kullanımından çekinebilmektedir.
- Bu rahatsızlığı yaşayan kadınlarda cinsel ilişkiye girmekten korkma durumu gözlemlenmiştir.
Vajinismus rahatsızlığı yalnızca cinsel ilişki sırasında değil jinekolojik muayene sırasında da kendini gösterebilir. Kişi bu durumların öncesinde terleme ve stres hissedebilmektedir. Unutulmamalıdır ki cinsel ilişki sırasında yaşanan her ağrı vajinismusa işaret etmemektedir.
Vajinismus Türleri
Vajinismus rahatsızlığının farklı türlere sahip olduğunu söyleyebilmek mümkündür. Vajinismus türleri ise temel olarak primer (birincil) vajinismus ya da sekonder (ikincil) vajinismus olarak iki gruba ayrılır. Bu tipler rahatsızlığın cinsel yaşamın hangi evresinde görülmeye başladığı ile ilgili olarak değişmektedir. Bu tiplemeye göre eğer kadının yaşadığı ilk cinsel ilişki sırasında vajinismus belirtileri görülüyorsa bu durum primer (birincil) vajinismus olarak adlandırılır. Ancak kadının aktif bir cinsel hayatı varsa ve bu rahatsızlık sonradan meydana geldiyse sekonder (ikincil) vajinismus söz konusu olmaktadır. Dolayısıyla vajinismusun sonradan da ortaya çıkabilen bir rahatsızlık olduğu unutulmamalıdır.
Vajinismus Neden Olmaktadır?
Kadınları cinsel ilişki sırasında oldukça rahatsız eden bir problem olan vajinismusun neden meydana geldiği merak edilenler arasında karşımıza çıkmaktadır. Vajinismus nedenleri çoğunlukla psikolojik bir duruma bağlı olarak ortaya çıkıyor olsa da kimi zaman fizyolojik faktörlere bağlı olarak meydana geldiği bilinmektedir. Bilindiği üzere rahatsızlığın ortaya çıkmasına neden olan faktörler genellikle doğrudan vajinismusa sebebiyet verecek faktörler değildir ancak bir şekilde bu rahatsızlığın ortaya çıkmasına sebep olmaktadır. Bu durumda vajinismus rahatsızlığını tetikleyen faktörler duygusal ve fiziksel olarak iki başlık altında incelenebilir.
1) Fiziksel Faktörler
- İdrar yollarında meydana gelen enfeksiyonlar
- Doğum anında vajinada meydana gelen yırtıklar
- Vajinada kuruluk yaşanması
- Vajinanın yapısal olarak dar olması
- Bazı ilaçların ortaya çıkardığı yan etkiler
- Pelvis bölgesi ameliyatları
- Menopoza girilmesi
- Kanser hastalığı
- Yeterli olmayan ön sevişme
2) Duygusal Faktörler
- Anksiyete bozuklukları
- Travmatik düşükler
- Hamile kalmaktan duyulan korku
- Vücudun çeşitli bölgelerini beğenmemeden kaynaklı özgüven problemleri
- Kişinin cinsel performansından endişe duyuyor olması
- Kişinin partnerinden çekiniyor olması
- Önceden yaşanmış istismar, tecavüz, taciz gibi travmatik olaylar ya da bu olaylara şahit olmak
- Kadının cinsel ilişkiye zorlanmış olması
- Aşırı heyecanlı olma durumu
- Depresyon
Vajinismus Tanı ve Tedavi Yöntemleri
Her ne kadar rahatsız edici bir problem de olsa vajinismus rahatsızlığı tedavi edilebilir. Bilindiği üzere bu rahatsızlık çoğunlukla psikolojik nedenlere bağlı olarak ortaya çıkmaktadır. Dolayısıyla kendinizde vajinismus olduğundan şüphelendiğiniz durumlarda alanında uzman bir hekime danışarak muayene olmanız şarttır. Böylece bu rahatsızlığa sahip olup olmadığınızı öğrenebilir ve eğer gerekiyorsa tedavi olarak probleminizi ortadan kaldırabilirsiniz. Vajinismus rahatsızlığına tanı konulabilmesi için ilk olarak kişi bir jinekolojik muayeneden geçer ve hastalığın olup olmadığı araştırılır. Bunun yanı sıra hastalığa sebep olabilecek faktörler de gözden geçirilir. Rahatsızlığa sahip olan kişinin depresyon ya da anksiyete ile ilgili bir problemi var ise ilk olarak bu problemlerin çözülmesi amaçlanır. Bunun yanı sıra gerekli görülen başka yöntemler varsa tedavi planına eklenir. Vajinismus rahatsızlığı kendi kendine geçen ya da kendi kendine tedavi edilebilecek bir rahatsızlık değildir. Bu nedenle kişinin yukarıda bahsedilen belirtileri yaşıyor olması durumunda bir hekime danışması şarttır. Danışacağınız hekim sizin için en doğru tedavi yöntemini planlayacaktır.
Vajinismus için Hangi Bölüme Gidilmelidir?
Bilindiği üzere vajinismus tedavisi mümkün olan bir rahatsızlıktır ancak bunun için bir doktora görünmeniz şarttır. Bu rahatsızlık kendiliğinden geçmemektedir. Vajinismus için bir kadın doğum uzmanına danışabilir ve gereken incelemeleri yaptırarak muayene olabilirsiniz. Psikojenik kaynaklı vajinismus sorunu için psikiyatrist ve psikoterapistler yardımcı olabilir.