Peter Pan Sendromu - Ankara Psikiyatri ve Psikoterapi Merkezi
 Peter Pan Sendromu

Peter Pan Sendromu Nedir? Kimlerde Görülür?

Peter Pan Sendromu için yapılan ilk tanımlama Psikolog Dan Kiley tarafından gerçekleşmiştir. D. Kiley’in 1983 yılında yayımladığı “Hiç Büyümeyen Erkekler” kitabında bahsedilen bir tanımlama olan Peter Pan sendromu, çoğunlukla kendini 30’lu yaşlardan itibaren gösteren bir duygu durum bozukluğudur. Genellikle ileri düzeyde koruyucu ebeveynler tarafından büyütülen ve bu gibi aile ortamlarında büyüyen yetişkinlerde görülür.

Peter Pan Sendromunun Oluşmasında Ebeveynler Önemli Bir Rol Oynuyor!

Ebeveynlerin olması gerekenden çok daha fazla hoşgörülü olması çocukların davranışları hususunda sınır tanınmasına engel oluyor. Aşırı hoşgörü gösteren ebeveynlerin çocukları aynı düşünce yapısına sahip olurken, çocuklar ilerleyen yaşlarda istedikleri her şeyi yapabileceklerini düşünüyorlar.

Peter Pan sendromu kitap olarak yazılan ve psikolog Dan Kiley’in kaleme aldığı “Hiç Büyümeyen Erkekler” yazısında tanımlanıyor. Psikoloğa göre ebeveynlerin çocuklarına yaklaşımlarında sınır tanımıyor olmaları çocukların ilerleyen yaşlarda yaptıkları kötü davranışlardan hiç ders çıkarmamış olmalarına yol açıyor.

Rahat olarak değerlendirilebilecek, sınırsız hak tanınan bir aile ortamında büyümek çocukların yaptıkları yanlışlardan dolayı olumsuz bir geri bildirim almalarına engel oluyor. Yaptıkları yanlışlar ile ilgili hiçbir geri bildirim almayan çocuklar yetişkinlik döneminde yaptıkları yanlışları kavramak konusunda ciddi problemler yaşıyor.

Peter Pan Sendromu Uzun Vadede Ciddi Problemler Meydana Getiriyor

Yetişkinlerin hayatı sorumluluklarının bilincinde değil, hayatın akışına göre yaşamaları durumu Peter Pan sendromu nedir sorusuna yanıt olarak verilebilir. Peter Pan sendromuna sahip olan kişiler oldukça eğlencelidir ve bu kişilerle vakit geçirmek size kendinizi mutlu hissettirir, fakat bir yetişkinin hayatına dair hiçbir sorumluluk almıyor olması uzun vadede çok ciddi problemleri beraberinde getirir.

Peter Pan sendromu erkeklerde kadınlara oranla daha fazla görülüyor. Bu sendromu yaşayan kişiler duygusal ilişkilerinde, iş hayatında veya ailesiyle ilgili olan ilişkilerinde sorumluluk almaktan olabildiğince kaçıyor. Çoğunlukla kendini 30’lu yaşlardan sonra gösteren Peter Pan sendromu kişinin kendini hala çocuk gibi hissetmesi ve büyüdüğünü kabul etmemesi olarak değerlendiriliyor.

Peter Pan Sendromunu Anlamanın Birden Farklı Yolu Bulunuyor

Peter Pan sendromu kadın ve erkeklerde görülebilecek bir problem olsa da özellikle erkeklerde daha sık görülüyor. Bu sendromu yaşayan kişilerin en önemli özelliği ise yaşadıkları problemin farkında olmamaları.

  • Peter Pan sendromuna sahip birey ile yapılacak olan etkinlikler hiçbir zaman onlar tarafından planlanmaz. Gidilecek yerler, gerçekleştirilecek aktiviteler ya da ilişkide alınması gereken önemli kararların tamamı beraber oldukları birey tarafından alınmalıdır. Peter Pan sendromuna sahip bireylerden önemli kararlar almaları beklenmemesi gerektiği gibi gün içerisinde yapılacak aktivitelere karar vermek bile onlar için adeta bir zulümdür.
  • Peter Pan sendromu kendini sorumluluklardan kaçmak ile gösteren bir duygu durum bozukluğudur. Sendromu yaşayan kişiler tarafından kaçılan sorumluluklar her zaman hayati öneme sahip sorumluluklar olmak zorunda değildir. Ev işlerini aksatma, giyecek giysileri kalmayana dek çamaşır sepetinde bulunan kıyafetleri temizlememe, eve aldıkları gıdaların kutularını çöpe atmaktan kaçınma Peter Pan sendromu yaşayan kişiler tarafından gerçekleştirilen davranışlar arasında bulunur.
  • Peter Pan sendromu psikoloji açısından birlikte oldukları insanı olumsuz şekilde etkiler. Kendileri çoğunlukla bu durumun farkında değillerdir ve günübirlik yaşama eğiliminde olurlar. Uzun süreli planlar kurmaktan ve bu eylemleri gerçekleştirmekten olabildiğince kaçarlar. Bu sebeple birlikte oldukları kişiler için çok zorlu bir süreç yaratırlar.
  • Yetişkin olmalarına rağmen finansal konularda ciddi problemler yaşarlar. Bireysel bütçelerini düzenleyemezler, işleriyle ya da ilişkileriyle ilgili problemlere çözüm odaklı bir şekilde yaklaşamazlar.

Her Ebeveynin Peter Pan Sendromu Hakkında Bilinçli Olması Gerekiyor

Hayatı günü birlik yaşayan ve başına gelen olumsuzluklar sebebiyle her zaman suçlayacak birini bulankişiler için yapılan bir tanımlama olan Peter Pan sendromu nasıl tedavi edilir sorusu özellikle bu sendromu yaşayan kişilerin hayatlarındaki insanlar tarafından merak edilir. Eğer partneriniz bu problemi yaşıyorsa hayatınıza ve ilişkinizi bu şekilde devam ettirmek sizin için çok ciddi bir yük haline gelecektir. Peter Pan sendromu yaşayan biriyle birlikte olmak demek hayatı 2 kişinin sorumluluğunu alarak yaşamak demektir.

Psikolog ve psikiyatristler tarafından uygulanan Peter Pan sendromu testi kişinin yaşadığı problemin nedenlerini tespit etme konusunda faydalıdır. Peter Pan sendromu çoğunlukla ebeveyn kaynaklı olsa da karmaşık sebeplerden dolayı ortaya çıktığı söylenebilir.

Peter Pan sendromu makale ve kitaplar ile hakkında bilgi sahibi olmanın mümkün olduğu bir sendrom olsa da bu konuda sizlere en doğru ve nitelikli bilgiyi ancak bir psikolog veya psikiyatrist verebilir. Kişiye Peter Pan teşhisi koyulduğunda genellikle tedavi psikoterapi ile gerçekleşir. Psikoterapi hastalığın belirtilerini minimum düzeye indirmek ve hastayı gerçek hayata döndürmek amacıyla uygulanır.

Peter Pan sendromunu yaşayan hastalar için gerçekleşen tedavi sürecinin amacı kişinin sorumluluk almasını sağlamaktır. Peter Pan sendromu her ailenin hakkında bilgi sahibi olması ve önlem alması gereken bir problemdir. Psikoterapi Peter Pan sendromu nasıl yenilir sorusuna yanıt olarak verilse de sendromun meydana gelmesine neden olan sebepler herkes için aynı olmadığı gibi, tedavide tek bir şekilde gerçekleşmez. Örneğin ergenlik ve çocukluk döneminde istismar edilen, aile tarafından hor görülen veya şiddet gören, küçük yaşta zorba arkadaşların davranışlarına maruz kalan ve duygusal boşluk yaşamaya yol açan ebeveynler ile büyüyen çocuklarda görülen Peter Pan sendromunun tedavisi için öncelikle geçmişe yönelik bir terapi yapılması gerekir. Peter Pan sendromunun tedavisinin etkili olabilmesi adına kişinin öncelikle duygusal açıdan onarılması gerekir.

Düşüncenizi Paylaşın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir