PANİK ATAK ANKARA
Panik atak Ankara, başta panik bozukluk olmak üzere birçok psikiyatrik ve tıbbi durumlarda görülür. Odağı anksiyete olan bir semptom örüntüsüdür. Panik bozukluğunda görülen panik ataklarının özelliği beklenmedik ve aniden gelişir. En temel belirtisi ölüm, delirme ve çıldırma korkusunun olmasıdır. Kişiler kontrolü kaybettikleri hissini kapılırlar.
Panik atak çoğu zaman panik bozukluk yerine kullanılmaktadır. Depresyon, sosyal fobi gibi başka tıbbi bir durumdan kaynaklanmayan sebepsiz panik ataklar, panik bozukluğunun semptomudur. Panik bozuklukta, hastalar atak geçirme korkusu taşırlar.
Panik atak çoğunlukla birdenbire ve aniden başlar. Bazen çarpıntı, denge kaybı, uyuşma gibi öncü belirtiler ile kendini gösterebilir. Panik atak tekrar tekrar yaşanabilir. Aynı zamanda ne zaman ortaya çıkacağı öngörülemez. Panik atak ortaya çıktığında kişide yoğun korku, rahat hissetmeme, sıkıntı ve huzursuzluk yaratır. En belirgin belirtisi yoğun ölüm korkusudur.
Günümüzde birçok kişi bazı zamanlarda kaygı, gerginlik hissi ve panik hali yaşayabilmektedir. Fakat panik bozukluğu bu durumdan tamamıyla farklıdır. Panik atak yaşandıktan sonra yaşadığı atak ile ilgili sürekli olumsuz düşüncelerin olması, gün içinde aklına gelip evham yapması, sürekli bedenini taraması, tekrar olur mu korkusu, daha önce kolaylıkla yapabildiği etkinlikleri panik atak tekrar gelir diye yapmaması, en ufak masum bedensel bir şikayetinde doktora gitmesi, herşeyin normal çıkması söylenmesine rağmen ikna olmakta zorlanması, tekrar tekrar muayene olma dürtüsü, yanında ilaç taşıma, sürekli tansiyon ve nabzını ölçme gibi güvenlik önlemlerinin alınmaya başlanması artık bir bozukluğun ortaya çıktığını gösteren belirtilerdir.
Birdenbire ve tekrar tekrar yaşanabilen, bireyi etkilediği süreye de bağlı olarak şiddetini ve sıklığını arttırarak devam edebilen, genellikle 15-30 dakika arasında süren, etkisi yavaş yavaş azalarak geçen, aynı zamanda belli bir nedeni olmadan kendini gösterebilen bir rahatsızlık durumudur. Panik atak bireyin yaşamını oldukça olumsuz etkilese de yaşamı tehlikeye sokacak bir durum değildir. Ancak ölüm korkusu hissini oluşturduğu için panik atak yaşayan kişinin işlevselliğini olumsuz etkileme riski vardır. İlk panik atak yaşayan kişide mutlaka panik atağına sebep olabilecek başka bir tıbbi durum var mı diye araştırılması gerekmektedir. Gerekli tetkikler yapıldıktan sonra en uygun tedavi yöntemleri seçilir.
Genç Bireylerde Panik Atak
Özellikle gençlik döneminde olan bireylerde çocuklara kıyasla daha sık karşılaşılmaktadır. Bununla birlikte erişkin bireylere kıyasla, gençlerde ve çocuklarda karşılaşılan panik bozukluk, onları daha fazla etkileyebilmektedir. Söz konusu genç ve çocuk bireylerin bu atağın üstesinden gelmesi zor olabilmektedir. Bu nedenle eğer çocuğunuz yoğun kaygı veya anksiyete gibi sebeplerden dolayı panik ataktan muzdarip olursa en kısa süre içerisinde mutlaka bir hekime danışmalısınız.
Panik Atak Belirtileri
Genellikle panik atak belirtileri, tam anlamıyla belli olmayan bir nedenle ve beklenmedik bir anda görülebilmektedir. Söz konusu atak meydana geldiğinde bireyin korku durumu artabilir ve kendini olması gerektiğinden fazla stresli hissedebilir. Fiziksel ve duygusal belirtiler yaşanır. Panik atakla sempatik sinir sistemi harekete geçer. Harekete geçen adrenalin ve noradrenalin hormonu vücutta pek çok belirtiye sebep olur. Söz konusu belirtiler şunlardır;
- Vücutta ani sıcaklık hissi,
- Kalbin hızlı atması ve çarpıntı hali,
- Vücutta titreme hali, terleme ve üşüme,
- Ağız kuruluğu ve boğulma hissi,
- Uyuşukluk,
- Baş dönmesi ve baygın hal,
- Yutmakta güçlük,
- Ağrılı karın ve bulantı,
- Göğüs sıkışması ve nefes darlığı,
- Ölümden korkma,
- Kendini kaybetme hissi,
- Kulaklarda tiz bir ses,
- Denge kaybı.
Yukarıda bahsi geçen belirtilerin panik atak geçiren bir bireyde birden fazla da görüldüğü belirtilmektedir. Söz konusu belirtiler ve görülme süreleri genelde 3 ila 15 dakika arasında olmakla birlikte bazı istisnai vakalarda 1 saati de geçtiği ve buna bağlı olarak da bireylere göre farklılık gösterdiği bilinmektedir.
Panik Atak Görülme Nedenleri
Panik atağa sebep olan, bildiğimiz ya da duyduğumuz başka psikolojik bozukluklardaki gibi tam olarak şudur denilememektedir. Panik atakların sebepleri, görülen bireylerin yaşam kalitesi ve tarzı ile yakından ilişkilidir. Dolayısıyla atak yaşayan bireyin kendi yaşam tarzı, hangi duyguları ne derecede hissettiği, yakın zamanda deneyimlemiş olduğu olaylardaki rahatsızlık sebepleri arasında belirleyici rol oynamaktadır.
Aynı zamanda insan beyni içerisinde salgılanan belirli beyin hormonlarının düzgün bir şekilde çalışmaması da panik atağın görülme sebepleri arasında olarak belirtilmektedir. Yine genetik ve çevresel faktörlerin de krizleri tetikleyebildiği bilinmektedir.
Panik Atak Esnasında Yapılacaklar
Atak geçiren birey, gergin ve korkmuş hissedecektir. Bu duygu durumu atak süresini uzatabilir. Derin ve düzenli nefesler atakların atlatılmasına yardımcı olmaktadır. Nefes egzersizlerinin panik atakları düzenlediği görülmüştür. Pozitif düşünceler panik atağın daha kolay atlatılabilmesine yardımcı olmaktadır. Ayrıca bu atakların aslında hayati bir risk taşımadığı unutulmamalıdır.
Panik Atak Tedavisi
Panik atak geçiren hastalar genellikle kalp krizi veya felç geçirdiğini düşünüp sağlık kuruluşlarına başvururlar. Bu rahatsızlığı yaşayanlar bir ruh sağlığı uzmanından yardım almalıdır. Panik atak Ankara tedavisinde psikoterapi tedavi yöntemleri ya da psikiyatrik ilaçlar kullanılabilmektedir. Kişinin atak yaşama sıklığı ve yaşam tarzına bağlı olarak panik atağın tedavi yöntemleri değişebilir.
İlaçlı Panik Atak Tedavisi
Panik atak sebebiyle başvurmuş olduğunuz hekiminiz muayene görüşmesinden sonra sizin için en uygun ilacı önerip, kullanım talimatını anlatacaktır. İlaçlı tedavinin amacı, panik bozukluğa ilişkin beyin aktivitesini düzenlemektir ve dengelemektir. Rahatsızlığın seyrine göre gerek görülürse kullanmaya başladığınız ilacın dozu doktorunuz tarafından azaltılıp arttırılabilmektedir. Genel olarak panik atağın ilaçlı tedavi yöntemi süreci bu şekilde ilerlemektedir. Tedavinizin olumlu sonuçlanmasına bağlı olarak ileriki süreçlerde hekiminiz ilacınızı kesmektedir.
Psikoterapi ile Panik Atak Tedavisi
Psikoterapi çoğu panik atak geçiren bireylere uygulanan ve başarı oranı yüksek bir yöntemdir. Söz konusu yöntemin panik bozukluk rahatsızlığının iyileştirilmesinde oldukça pozitif etkili olduğu belirtilmektedir. Panik bozukluğun tedavisinde EMDR ve bilişsel davranışçı terapi yöntemleri oldukça faydalı olmaktadır. Birey hekimine atak esnasında ne hissettiğini, ne yaşadığını sözlü anlatabilir. Söz konusu tedavi yöntemlerine rağmen rahatsızlık yaşayan ve rahatsızlık belirtileri azalmamış olan bireylerin uzman psikiyatriste danışmaları önerilmektedir.
Bunun yanı sıra diğer makalelere ve bilgilere bağlantıyı tıklayarak ulaşabilirsiniz. https://www.cemilcelik.com.tr/makaleler/
Panik Atağı Önlemenin Yolları
Panik bozukluk yaşayan bir bireyin panik bozukluğu önlemek için kendine yapabileceği en iyi şeylerden birisi, rahatsızlık durumu için psikoterapi yöntemlerinden bahseden ve genel kaygı bozukluğu için yazılmış olan yazıları veya kitapları okumasıdır. https://www.instagram.com/p/CeK4bmIt6kQ/
Birey rahatsızlığına yönelik bir farkındalık kazanır. Aynı zamanda rahatlamak amaçlı, stresten ve kaygıdan uzak yaşamalıdır. Söz konusu bu hisleri azaltabilmek ya da önleyebilmek için düzenli fiziksel egzersizlere odaklanmalıdır.
Rahatsızlık belirtilerini oldukça azaltabilme etkisi olan doğru nefes alıp-vermek için düzenli nefes egzersizleri yapabilir. Gerekirse bunun için eğitim alabilir. Bununla beraber birey, yediği ve içtiği besinlere dikkat etmeli, sağlıklı besinler tüketmeli ve panik atağını tetikleyecek durumlardan kendini uzak tutmalıdır.
Panik bozukluk hastaları, panik atakların şiddeti ve sıklığı arttıkça dışarı çıkmaktan kaçınmaya başlarlar. Bu durum zamanla agorafobi, depresyon ve sosyal fobi gibi diğer rahatsızlıkların ortaya çıkmasına yol açabilir. Panik atak yokken bile endişeleri devam eder ve hastaların yaşamını olumsuz etkiler. Tüm bu zorluklara rağmen panik bozukluk kısa sürede tedavi edilebilen bir rahatsızlıktır.
Ankara panik atak ve psikiyatri tedavisi alanında uzmanlaşmış Psikiyatrist Doç. Dr. Cemil Çelik muayenehanesinde panik atak tedavisinde hem ilaç hem de psikoterapi ile tedavi edilmektedir. DSM 5’e göre tanı kriterlerini değerlendiren Psikiyatrist Doç.Dr. Cemil Çelik panik atak tedavisi konusunda güncel yaklaşımları takip etmektedir. Ankara panik atak ve psikiyatri tedavisi akla geldiğinde Psikiyatrist Doç.Dr. Cemil Çelik’den randevu alabilirsiniz. Panik atak doktoru Ankara listelerinde Psikiyatrist ve Psikoterapist Doç. Dr. Cemil Çelik’in ismine ulaşabilirsiniz.