Okul Fobisi Nedir? Neden Olur? Okulların açılması ile birlikte gerek veliler gerekse öğrenciler tarafından araştırılan bir konudur.
Son dönemlerde birçok ebeveyn çocuğunu okula alıştırmakta zorlanmakta ve bazı güçlükler çekmektedir. Okul fobisi üzerinde eğilim gösteren aile fertleri bu sorunun giderilmesi ve çözüme kavuşması üzerine çözümler bulmaya çalışmaktadır. Okul fobisi psikolojik belirtileri arasında genellikle okula gitme düşüncesi ile başlayan sıkıntı ve kaygı hali, panik atak, dikkat dağınıklığı, yalnız kalma korkusu, uyku sorunları ve mutsuzluk hali hissetme durumu görülmektedir. Bunun yanı sıra fizyolojik olarak bulantı, kusma, karın ağrısı, halsizlik, terleme ve titreme gibi semptomların görülmesi de mümkündür. Sizlerde okul fobisi ile ilgili olarak araştırma yapıyor ve bilgi edinmek istiyorsanız, detaylara yazımızdan ulaşabilirsiniz. Sizlere bu yazımızda okul fobisi nedir? neden olur? Sorusunun cevabını vermeye çalışacağız.
Okul Fobisi Ankara Nedir? Neden Olur?
Hemen hemen her okul dönemi açılmasının yaklaşmaya başladığında karşımıza çıkan okul fobisi üzerine, okul fobisi nedir, neden olur temalı sorular da araştırılmaya başlanmaktadır. Aslında bakıldığında en net ve kısa tanım halinde okul fobisini açıklamak gerekirse, okul çağına gelmiş çocukların okula gitmek istememeleri ve okuldan korkmaları şeklinde olduğu karşımıza çıkmaktadır.
Buna ek olarak söz konusu bu fobi tamamen bir his olarak bilinmektedir. Eğer sizlerin de okul dönemi yaklaşan ve okul fobisi olduğunu düşündüğünüz bir çocuğunuz varsa ve okul fobisi üzerine araştırmalar gerçekleştirmekteyseniz, bu yazımız içerisinde okul fobisine dair tüm detayları, okul fobisi belirtilerini ve tedavi şekillerini, buna ek olarak okul fobisi olan çocuğa nasıl davranılmalı detaylı içeriğini bulabilirsiniz.
Okul Fobisi Nedir?
Aslında bakıldığında okul fobisi tamamen kaygı bozukluğu spektrumunda değerlendirilen bir rahatsızlıktır. Söz konusu bu fobik kaygı bozukluğu sıklıkla okul çağı yaklaşmış olan çocuklarda görülebilmektedir. Bilimsel açıklamalara göre söz konusu bu durumun okul çağı yaklaşmış çocuklar üzerinde görülme sıklığı yüzde 5 olarak belirtilmektedir. Buna göre bakıldığında söz konusu durumun yüzdelik kısmı az olsa da hemen hemen her çocukta oluşabilen hafif kaygı ile seyreden ve tamamen normal olarak değerlendirilen uyum süreci ile karıştırılmaması önemlidir. Bu uyum süreci sorunları destekleyici aile ve öğretmen yaklaşımıyla ortadan kalkabilmektedir. Ancak okul fobisinde durum biraz daha karmaşıktır, fiziksel ve psikolojik belirtiler gösterir, uzun sürelidir ve çocuğun işlevselliğini ve akademik başarısını etkilemektedir. Tedavi süreci de özellik arz etmekte olup profesyonel yardım gereklidir.
Ankara Okul Fobisi Belirtileri Nedir?
Okul fobisi hakkında bilinmesi gereken bir diğer konu da tabi ki okul fobisi belirtileridir. Buna göre bakıldığında söz konusu duygu durum bozukluğunun iki çeşit belirtisinin olduğu karşımıza çıkmaktadır. söz konusu bu belirtiler ise bedensel yani fiziksel belirtiler ve psikolojik belirtiler şeklinde ikiye ayrılmaktadır. Sözü geçen bu belirtileri detaylı bir şekilde incelemekte fayda vardır. Buna göre;
Okul Fobisinin Bedensel – Fiziksel Belirtileri
Okul fobisinin fizyolojik olarak bazı belirtiler gösterdiği bilinmektedir. Bu belirtiler kişiden kişiye farklılık gösterse de genel anlamıyla ön plana çıkan bazı semptomların olduğu bilinmektedir. Okul fobisinin fizyolojik/bedensel belirtileri şunlardır;
- Karında ağrı
- Mide bulantısı
- Enerjisizlik
- Ateşlenme
- Sık idrar gelmesi,
- Terleme ve titreme,
- Gece idrar kaçması.
Ankara Okul Fobisinin Psikolojik Belirtileri
Okul fobisinin fizyolojik belirtileri olduğu gibi bazı psikolojik belirtileri de bulunmaktadır. Bu belirtiler aynı fizyolojik belirtilerdeki gibi kişiden kişiye farklılık gösteren ancak genellikle görülen semptomlardır. Okul fobisinin psikolojik belirtileri şunlardır;
- Yoğun endişe, kaygı hali
- Panik atak geçirme
- Hiperaktivite
- Dikkat dağınıklığı
- Dikkatte azalma
- Yalnız kalma korkusu
- Ayrılmaktan korkma
- Mutsuz hissetme hali
Yukarıda belirtmiş olduğumuz fiziksel ve psikolojik semptomların okul fobisi olan bireylerde sıklıkla görülen semptomlardır. Ancak bunun haricinde de okula isteksizlik, okuldan kaçma ve benzeri bahanelerle okuldan uzaklaşma gibi birçok eylemin yer aldığını söyleyebiliriz.
Okul Fobisi Neden Olur ve Nasıl Tedavi Edilir?
Peki okul fobisi neden olur, okul fobisini tetikleyen durumlar nedir? Aslında bakıldığında okul çağındaki bir çocukta okul fobisinin oluşmasındaki en temel iki nedenden birisi, çocuğun aile ile kurduğu bağın az olması ya da oldukça fazla olmasıdır. Buna göre bakıldığında bu ilk sebebe göre çocuk okul çağına yaklaştığında okula gittiğinde yalnız kalacağını düşünür ve aileden kopmak istemez. Bu nedenle okul fobisini geliştirir.
Okul fobisine sebep olan ikinci durum ise tamamen anne ve babanın çocukla iletişim şekline ve aralarındaki bağa bağlı olarak gelişmektedir. Buna göre bakıldığında ise anne ya da baba çocuk okula gittiğinde “seni özledik” gibi cümleler kuruyor ise çocukta doğal olarak okula gitmek istemeyecek ve okula gittiği her gün ebeveynlerine ihanet ettiği hissine kapılabilmektedir. Buna ek olarak okul fobisi tedavilerinin ise ilaç, psikoterapi ve farmakoterapi şeklinde üç farklı yol ile olduğu karşımıza çıkmaktadır.
Okul Fobisi Olan Çocuğa Nasıl Davranılmalı?
Eğer çocuğunuzun okul fobisi olduğunu düşünüyorsanız ve okul fobisi nedir? neden olur? konularında araştırmalar gerçekleştiriyorsanız, okul fobisi olan çocuğu nasıl davranılması konusunda da bilgi sahibi olmanızda fayda vardır. buna göre bakıldığında okul fobisi olan çocuğunuzun öğretmeni ile iş birliği yapmalı, her türlü aşırı davranışına karşı anlayışlı olmalısınız.
Ankara Okul Fobisi Nedir? Neden Olur?
Okul Fobisi Nedir? Neden Olur? Sorusu ile ilgili olarak sizlere kısa ve öz bir şekilde bilgiler sunmaya çalıştık. Okul fobisinin fizyolojik belirtileri olduğu gibi psikolojik belirtileri de yer almaktadır. Eğer çocuğunuz eğitim hayatında bir isteksizlik yaşıyor ve okula gitmekte çekiniyorsa bunun en kısa zamanda önüne geçilmesi ilerleyen dönemler için oldukça önemlidir. Bu konuda bireyi psikolojik ya da fiziksel şiddete maruz bırakma ilerleyen dönemlerde daha büyük sorunlara yol açabileceği gibi psikolojik anlamda da bireyin zarar görmesine neden olmaktadır. Bundan dolayı öncelikle bireyin profesyonel bir psikiyatrik tedavi yöntemi ile birlikte okula adapte edilmesi ve bu fobiyi yenmesi sağlanmalıdır. Sizlerde okul fobisi ile ilgili olarak düşüncelerinizi ya da merak ettiklerinizi yorum kısmından bizlerle paylaşabilirsiniz.