HİPNOTERAPİ NEDİR? - Ankara Psikiyatri ve Psikoterapi Merkezi
 HİPNOTERAPİ NEDİR?

ANKARA HİPNOTERAPİ

Ankara Hipnoterapi. Hipnoterapi psikoloji biliminde oldukça sık kullanılır. Buna rağmen birçok hasta ve yakınları tarafından tam olarak anlamının ne olduğu bilinmemektedir hipnoterapi nedir sorusunun. Evet, merak ettiğiniz hipnoterapi nedir kavramını sizler için detayları ile açıkladık. Hipnoz, telkine yatkınlık gösteren bir tür uyku uyanıklık arası durum veya yapay uyku halidir. Hipnoz kısaca kişinin telkin alması olarak da tanımlanabilir. Eğer kişi verilen bir telkini almış ve bunu uygulamışsa hipnoz edilmiştir anlamına gelir. Günlük rutin yaşantımızda her insan yüzlerce kez hipnoza girer, ancak bunun hipnoz olduğunun farkında değildir. Televizyon izlemek, film/diziye kendini kaptırmak, yemek yapmak, araba kullanmak aslında hipnoz etkisi altında yaptığımız otomatik telkinlerdir.

Hipnoterapi, bireylerin çeşitli endişeler ve sorunlarla başa çıkmasına yardımcı olmak için kullanılır. Telkinler, olumlu öneriler ve yönlendirilmiş imge ve görüntülerin kullanıldığı, odaklanmış bir dikkat ve artan öneri durumu oluşturmak amaçtır. Hipnoz tekniğinin kullanıldığı bir alternatif tıp türüdür. https://tr.wikipedia.org/wiki/Hipnoterapi

Kısaca psikolojik rahatsızlığı olan hastanın terapisinde uygulanan hipnoz tekniği olarak tanımlayabiliriz. Bir başka ifade ile hipnoz tekniğinden ilham alınarak yapılan psikoterapidir. Her ne kadar hipnoz ve hipnoterapi birbirinden tamamen farklı olmasa da arasında bazı farklar vardır. Şimdi bu farkların neler olduğuna hep birlikte bir göz atalım.

Hipnoz Nedir?

Psikiyatri bilimi günümüze kadar başta psikoloji, sosyoloji olmak üzere birçok bilimden etkilenerek gelişmiştir. Kişide ortaya çıkan ruhsal bozulmaların ve psikopatolojinin tanı ve tedavi sürecini tanımlar. Psikiyatrinin modern anlamda daha sistematik bir hale gelmesine kadar toplumda, özellikle Ortaçağ Avrupası’nın izlerini taşıyan, bazı ruhsal rahatsızlıklar için ruhunu şeytana satmış, içinde cin var gibi bir takım irrasyonel inançlar ve tutumlar hakimdi. Hipokrat ve İbn-i Sina’nın çalışmaları, daha sonra 19 ve 20. yy gelindiğinde özellikle Blueler, Freud ve Pavlov gibi bilim insanlarının çalışmalarından sonra modern bir bilim haline gelmiştir. İşte bu biliminde uygulanan psikoterapi tekniklerinin başında hipnoz gelmektedir. Hipnoz, psikiyatride hastanın ruhsal anlamda iç dünyasını anlamak ve bazı değişimlerin sağlanması için kullanılmaktadır. Aynı zamanda hastalığa sebep olabilecek sorun hakkında bilgi veren ve tanıyı koymada etkili bir terapi tekniğidir.

Hipnoterapi Tedavisi

Hipnoterapi, psikiyatri konusunda yardım alan hastalara uygulanan bir terapi yöntemidir. Kişide meydana gelen bilişsel, ruhsal ve psikofizyolojik süreçlerin etkilenmesinde; özellikle algı, bellek, duygu, düşünce ve davranış bozulmalarının nedenini anlamada çok önemli yeri vardır. Asıl kullanım alanı ise hipnoz tekniği kullanılarak bu bozulmaların tedavi süreçlerindeki rolüdür.

Hipnoterapiyi Nasıl Yapıyoruz?

Sosyal ve ekonomik nedenlerden kaynaklı stres, kaygı, anksiyete ve depresyon gibi psikolojik sorunların günümüzde oldukça fazla görüldüğü bilinmektedir. Bu bazen yoğun iş temposu neden olurken, bazen de içinde bulunduğunuz sosyal çevreden kaynaklı olabilir. Aynı zamanda çocukluk çağından kalan ve halen etkisi devam eden psikolojik süreçlerin varlığı da bu durumu daha da karmaşık hale getirebilmektedir. Bu durumlardan kaynaklı ve gerçeği değerlendirme yeteneği bozulmamış, psikolojik rahatsızlık yaşayan insanları Hipnoterapi yöntemi ile eski sağlığına kavuşturmak mümkündür. Peki, hipnoterapi nasıl yapılır, nelere dikkat etmeliyiz şimdi buna bakalım.

Transa Girme

Transa girmeyi kişinin hipnotize edilmesi olarak ifade ediyoruz. Bu süreçte kişi çevresinden gerçekleşen bütün olay ve hareketlerin farkındadır ve dikkati tamamen telkin almaya odaklanmıştır. Dış etkenlere ve herhangi bir dirence karşı bir mücadele etmesi söz konusu değildir. Kişi tamamen dikkatini hedefe kilitlemiştir. Bir başka deyişle transa giren kişi uyku ve uyanıklık arasındadır. Bu süreç belki de hipnoterapi yönteminin uygulanması için en zor basamaklardan birini oluşturmaktadır.

Kişiye Gerekli Telkinlerin Verilmesi

Kişi hipnotize edildikten sonra bilinçaltına bir takım telkinler gönderilir. Her ne kadar hipnotize edilse de bilinç aktifdir. İstemediği ve onaylamadığı hiçbir telkini almaz. Ancak kişinin onayladığı ve almak istediği telkinleri bilinçaltına yerleştirmek mümkündür. Bu durumda aktif olan bilinç geçmiş ve şu an ki zaman unsurlarından kopmaz ve geçmiş ve şu an ki zamanla uyumlu bir işleyiş göstermektedir.  Bilinçaltında uyarılara kapatılmış unsurlar bu aşamada aktif hale getirilip telkin edilerek hasta tarafından kabul edilir. Bu durumu bir örnek ile somutlaştıracak olursak; sürekli ders çalışan ancak bir türlü başarıyı elde edemeyen bir öğrenciye Hipnoterapi yöntemi ile düzenliği çalıştığı takdirde bu başarıyı elde edeceği düşüncesini yerleştirmek mümkündür.

Transtan Çıkma

Hipnozda olan kişinin bilinçaltına gerekli mesajların gönderilmesinden sonra trans işleminden çıkması sağlanır.

Hipnoterapi yöntemi uygulanırken dikkat edilmesi gerekilen husus; hastanın zihninde gerçekleşen olaylar hipnozu etkileyebilmektedir.  Dolayısıyla ruhsal açıdan çok da iyi durumda olmayan ve özellikle bazı yeteneklerden yoksun olan kişilere bu yöntemi uygulamak hastanın ciddi sağlık sorunları ile karşılaşması mümkündür. Yani Hipnoterapi yöntemi uygulanırken hastanın ne durumda olduğunun bilinmesi gerekir. Şizofreni başta olmak üzere mani, psikoz ve organik ruhsal bozukluklarda kesinlikle uygulanmaması gerekir.

Hipnoterapi Nedir?

Hipnoterapi Ortalama Kaç Seans Sürmektedir

Beyni etkileyen bir tedavi yöntemi olan hipnoterapi kalıcı etkiler bırakabilmektedir. Bundan dolayı hipnoterapist telkinlerini özenle seçmesi gerekir. Hipnoterapi uygulayan kişinin ruh sağlığı uzmanı olmasına ve hipnoz eğitimi almış olmasına dikkat edilmelidir. Bu tedaviye ihtiyaç duyan sağlık sorunları olan kişilere ilk olarak değerlendirme seansları yapılır. Bu 2-3 seans sürebilir. Sonrasında ise klinik duruma göre seanslar 2-3 seanstan 20 seansa kadar sürebilmektedir. Hipnoterapi seansları başlangıç olarak haftada iki seans uygulanması yeterli olacaktır. Tedavi sürecinin ilerleyen dönemlerinde bu seans sayısı ve saat dilimi arttırılabilir.

Hipnoterapi ortalama kaç seans sürdüğünü belirleyen faktörler aşağıda liste şeklinde hazırlanmıştır. Bunlar;

  • Çözüme kavuşulması gereken sorunun ne olduğu ve şiddetinin ne şekilde olduğu,
  • Hipnoterapiyi uygulayan terapist ile hasta arasındaki iletişimin ne derece etkili ve uyumlu olduğu,
  • Hipnoterapiyi uygulayacak olan terapistin hastaya bakış açısı, yaklaşımı ve telkinleri,
  • Hipnoterapi uygulanan hastanın kişilik özellikleri ve terapiye karşı göstermiş olduğu davranış ve iyileşme arzusu,
  • Hastanın düzenli olarak uygulanan seans katılım sürecine göstermiş olduğu tepki,
  • Terapist ve hastayı etkileyebilecek dış etkenler ve içinde bulundukları çevresel faktörlerin ne düzeyde olduğu seans süresini etkiler

Hipnoterapinin Yan Etkisi Var mıdır?

Gerek günlük hayatınızda gerekse iş hayatınızda birçok psikolojik sorunları olan kişilerle karşılaşabiliyoruz. İnsan sosyal bir varlıktır. Her ne kadar çoğu şeyi belli bir mantık çerçevesinde düşünsek de rahatsızlıkları olan yakınlarınız için son derece duyarlı olabilirsiniz. Bu kaygı ilk etapta sizin de benzer bir ruhsal bunaltı içine girmenize yol açabilir. Bu durumda yapacağınız en önemli şey bir psikiyatri uzmanına görünmektir. Terapistin uygulayacağı Hipnoterapi tedavi yöntemi ile bu sorunu ortadan kaldırmak mümkündür. Bunun yanında hipnoterapinin yan etkisi var mıdır gibi sorular ile fazla kaygılanmanıza gerek yok. Çünkü Hipnoterapi tedavi yöntemi uygulanan hastaların kan basıncı, kan şekeri gibi oranları etkilemediği gibi genel sağlık durumunda herhangi bir aksamaya yol açmamaktadır.

Psikiyatrist Doç.Dr. Cemil Çelik Ankara Hipnoterapi uygulayıcılarından olup GETAD Sağlık Bakanlığı Onaylı Hipnoterapi Uygulayıcısı sertifikasına sahiptir. Ankara Hipnoterapi uygulamaları ile hayatınızda sizi mutsuz eden ve rahatsızlık veren duygu, düşünce, tutum veya davranışlarınızı değiştirmenize yardımcı olabilir.

Doç.Dr. Cemil Çelik’in makalelerine ulaşmak için linke tıklayınız. https://www.cemilcelik.com.tr/makaleler/

Düşüncenizi Paylaşın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir