EMDR ANKARA NEDİR?
EMDR ANKARA NEDİR? son günlerde danışanlarım tarafından çok sık merak edilen ve sorulan soruların başında gelmektedir. Bu makalemizde EMDR konusunu ele alacağız. İlk olarak EMDR nedir? Sorusuyla konuya başlayacağız. 1987 yılında, Doktor Francine Shapiro, göz hareketlerinin rahatsız edici düşüncelerin şiddetini azaltabileceğini buldu.
Doktor Francine Shapiro, çeşitli travmalar geçirmiş kişilerde bulduğu bu etkiyi bilimsel olarak incelemiş ve tedavi sonuçları konusunda başarılı çalışmalar yayınlayarak EMDR terapisini insanlara ulaştırmıştır. EMDR terapisi, sonraki araştırma ve araştırmalarla hızla gelişmiştir.
EMDR Nedir?
EMDR, Eye Movement Desensitization and Reprocessing başharflerinin kısaltılmasıdır. EMDR, Türkçe’de “göz hareketleriyle duyarsızlaştırma ve yeniden işleme” anlamına gelir. Göz Hareketleriyle Duyarsızlaştırma ve Yeniden İşleme (EMDR), başlangıçta travmatik anılarla ilişkili sıkıntıyı hafifletmek için tasarlanmış bir psikoterapi tedavisidir. Sonrasında EMDR terapisi, hayatımızdaki kurtulamadığımız rahatsız edici olayları, anıları ve üzüntüleri anlayarak bunlardan kaynaklanan her türlü duygu, düşünce ve davranışlarımızı yapılandırmada kullanılan bir terapi haline gelmiştir.
EMDR, hafızamıza ait bilgileri zihnimizde yeniden işlediğimiz bir psikoterapi yöntemidir. Danışanın rahatsızlığının olumsuz ve kötü depolanmış hatıra ve hatıralardan kaynaklandığına işaret eden ve bu kötü hatıraları adaptif bir bilgi işleme modeli rehberliğinde terapide değiştiren bir psikoterapi türüdür. Yanlış inançlar ve uyumsuz davranışlar, geçmiş yaşamlarımızın bu depolanmış anılarından kaynaklanır. Bu hedef hatıralara ulaşırız ve onları değiştirmek için terapi ile müdahale ederiz. Daha sonra, daha uyumlu bir çözümü güçlendirmek için diğer yaşam deneyimlerinin anılarıyla birleştiriyoruz.
EMDR yönteminin uygulandığı başlıca psikolojik problemleri aşağıdaki şekilde sıralayabilir;
Savaş koşullarında ortaya çıkan duygusal durumlar ve stres, suistimal etmek, çocukluk travması veya travmatik olaylara bağlı duygusal sorunlar ve fobiler, panik atak, performans hakkında endişe, beden imajı bozukluğu, çocuklarda görülen travmatik belirtiler, kronik ağrı gibi mikro ve makro düzeydeki diğer travmalar için faydalı olmaktadır.
Emdr Tekniğinin Amacı?
EMDR tekniği, insanlarda gözlemlenen patolojinin yerleşik bilişten kaynaklandığını varsayar. EMDR tekniğinde bir şekilde kurulan algısal kalıplar, bilgi işleme kalıbına göre sekiz aşamada işlenir. EMDR tekniğinde danışandan duygusal rahatsızlıklara odaklanması istenir. Hasta rahatsızlığa neden olan malzemeye odaklandığında, psikoterapist tarafından yönlendirilir ve bilateral uyarım dediğimiz iki yönlü göz hareketlerini izlemeleri istenir.
Emdr tekniğinin amacı, olumsuz inanç ve deneyimlerden kaynaklı duygu, düşünce ve bedensel duyumun rahatsız edici etkisini ortadan kaldırmaktır. Işık, ses ve titreşim gibi çift taraflı uyaranlarla travma ve olumsuz yaşantıların iyileştirilmesi amaçlanır. Olumsuz yaşantılarda beyindeki bilgi işleme süreci kesintiye uğrar. Bilginin uyumlu ve gerçeğe uygun şekilde depolanması emdr tekniği ile sağlanır. Emdr seansında tüm bunlar olurken danışanın davranışına yönelik herhangi bir öğretici yaklaşım oluşturmadan semptomları ortadan kaldırılır.
Emdr Tekniği Nasıl Uygulanır?
Emdr tekniğinin anlamını ve amacını açıkladıktan sonra bu bölümde de Emdr tekniği nasıl uygulanır? kısmına bakacağız. EMDR hipnoz tekniği değildir ve danışan terapi sırasında uyanık ve farkında olacaktır.
Geçmiş olumsuz deneyimler, bireylerin bugün ve gelecekte sorun yaşamasına sebep olur. Geçmiş, bugün ve geleceğe dair kaygı veren olaylar emdr ile çalışılır. İlk olarak geçmişi ve olumsuz deneyimleri danışandan dinlenir. Bir kaç seans değerlendirme olarak ifade ettiğimiz danışanın ayrıntılı yaşam öyküsünü, sorunlarını ve güçlü yanlarını tanıyarak geçer. Emdr terapisti uygun terapi planını oluşturur. Emdr terapisi hakkında danışana bilgi verilir. Emdr seanslarından sonra danışanın kendini daha rahat ve güvende hissetmesi için ‘güvenli bir alan’ oluşturulur. Daha sonra olumsuz deneyimleri ele alınır. Danışan olumsuz deneyimleri içerisinden en rahatsız eden anı adeta bir fotoğraf gibi sabitler ve rahatsızlık düzeyini ifade eder. Sonra sabitlediği bu anda hakim olan duygusunu olumsuz düşüncesini ve bedensel duyumunu terapist ile paylaşır. Olumsuz düşünce yerine koymak istediği olumlu düşünceyi belirler ve bu düşünceye inancını puanlar.
Olumsuz düşünceyi duyarsızlaştırmak yani etkisini en aza indirmek için danışana çift taraflı uyaranlar verilmektedir. Bu uyaranlar göz hareketleri veya her iki kulaktan gelen işitsel uyaranlarla da çift taraflı dokunsal uyaranlar şeklinde olabilmektedir. Bu çift taraflı uyaranlar bu tedavinin ana dayanağıdır. Bu uyaranlar ile beynin iki yarım küresi arasında bir geçiş sağlar ve beynin bilgi işleme hızı artar. Bu sebeple olumsuz deneyimlerle ilgili hafıza alanlarına çok daha hızlı ulaşılır. Yani korku ve endişe anılarımız yerine; yeni bilgiler yaratılır, böylece güvende ve güçlü oluruz, kendimizi koruyabilir, kendimize inanabiliriz.
Kişi anıyı hatırladığında rahatsız edici bedensel duyumları ortadan kalktığında duyarsızlaştırma tamamlanmış olur. Bir sonraki adım yeniden işlemlemedir. Yeniden işlemlemenin ardından danışan anıyı hatırladığında olumlu düşüncesi pekiştirilmiş olur. Olumsuz deneyimiyle ilgili duygu, düşünce ve bedensel duyumları rahatsız etmez veya en az rahatsızlık verici düzeye inmiş olur.
EMDR terapisinin en iyi sonuçları vermesi için terapistin uygun şekilde eğitilmiş ve iyi bir klinisyen olması önem arz etmektedir.
Emdr Tedavisi Kaç Seansta Tamamlanır?
Makalemizin giriş kısmında Emdr Nedir? sorusuyla başlayarak devam eden bu yazımızın bu kısmında emdr tedavisi kaç seansta tamamlanır?sorusunu açıklayacağız.İlk olarak, EMDR tedavisi için iyi bir terapist-danışan ilişkisinin oluşması olması gerekir. EMDR tedavisinin süresi hastanın ruhsal durumuna, eşlik eden başka psikiyatrik bozuklukların olup olmamasına, yaşanan travmanın karmaşıklığına ve hastanın psikososyal destek sistemine bağlıdır. Bu terapide bazen daha kısa sürede çözülebilse de duygu ve düşüncelerle başa çıkmak 10-15 seans sürebilmektedir.
Süreç, danışanın deneyimine ve anıyı nasıl yorumladığına bağlı olarak değişebilir. EMDR terapisi bir klinikte uygulanır ve bir sonraki seans kaldığı yerden devam eder.
Emdr Kime Uygulanır?
Emdr konusunu açıkladıktan sonra bu kısımda da emdr kime uygulanır? bunu inceleyeceğiz. EMDR’ye başvuran herkese uygulanabilir. Belirli bir yaş grubu yoktur, sadece çocuk pratiği konusunda eğitim almış terapistler bunu çocuklar için yapabilir. Çoğu psikolojik bozuklukta tedavi amaçlı kullanılır. Bu rahatsızlıklar şu şekilde sıralanabilir: Cinsel, fiziksel taciz, okb, anksiyete bozuklukları, migren baş ağrısı, kronik ağrı, takıntı, yeme bozuklukları gibi danışanı rahatsız eden pek çok mikro ve makro travmalar için uygulanabilir.
Emdr Tekniğinin Faydaları
Makalemizin son bölümüne geldiğimizde emdr ile ilgili birçok şeye değindik. Bu bölümde ise EMDR tekniğinin faydaları nelerdir onu yanıtlayacağız. EMDR terapisi, bilimsel araştırmalara dayalı kısa süreli bir tedavidir. Uzun yıllar devam eden rahatsızlıklara emdr terapisi ile kısa sürede olumlu sonuçlar almak pek çok danışanı şaşırtır. Sorunu kaynağından çözdüğü için kalıcı etki sağlar. Buna ek olarak geleceğe yönelik olduğu için yaşam kalitesini arttırır ve kişinin problemini çözer.
Bu makalemizde EMDR nedir? konusunu paylaştık. Bunun yanında emdr kavramının ortaya çıkışı, kim tarafından ortaya atıldığına değinilmiştir. Bunlara ek olarak bu konunun amacına, emdr tekniğinin nasıl uygulandığına, avantajlarına ve bu tekniğin kimlere uygulandığı açıklanmıştır. Umarız bu yazımız sizler için faydalı olur.
Ankara EMDR Tedavisi İçin Randevu Almayı Unutmayın!
Travma sonrası stres bozukluğundan, Panik atağa, obsesif kompülsif bozukluktan madde kullanımına, öfke kontrolünden dikkat eksikliğine kadar birçok hastalıklarınızda EMDR ANKARA tedavisinin farkına vardığınızda yaşadığınız olumsuzluklara çözüm olabilecek!
EMDR ANKARA tedavisinde Psikiyatrist Doç. Dr. Cemil Çelik Ankara EMDR tedavisi denilince akla gelen doktorlardandır. Ankara EMDR tedavisi için muayenehanemizi arayıp ayrıntılı bilgi ve randevu alabilirsiniz.