Duygusal Bağımlılık: Ben artık çocuk değilim ANNE! - Ankara Psikiyatri ve Psikoterapi Merkezi

Duygusal Bağımlılık için tanımlama birbirinden farklı şekillerde yapılabilir. En temel tanımlama şekli ise başkaları olmadan yaşamını sürdürürken zorlanma ve sürekli olarak sevilmediğini hissetme duygusuna kapılma durumudur. Kişinin bu gibi hisler ile karşılaşması sosyal yaşamını zorlaştırır. Bu hislerle karşılaşmasına neden olabilecek pek çok farklı etken bulunur.

Duygusal Bağımlılık Anne Kaynaklı mı Meydana Geliyor?

Duygusal bağımlılıktan kurtulmak isteyen kişiler öncelikle bunun neden meydana geldiğini anlamak istiyor. Pek çok kişi duygusal bağımlılığın anne kaynaklı olduğunu düşünüyor olsa da tek sebebi elbette bu değil. Fakat özellikle çocuk yaşlarda annenin çocuğuna karşı duygusal bir bağımlılık geliştiriyor olması çocuğun yetişkinlik süreci boyunca çeşitli problemlerle karşılaşmasına sebep oluyor.

Bağımlılık kelimesi akıllara geldiğinde herkesin aklına genellikle maddelere olan bağımlılık geliyor. Alkol, uyuşturucu, kafein veya tatlı gibi bağımlılıklar pek çok kişinin aklına gelen ilk örnekler oluyor. Ancak bağımlılığım yalnızca maddesel olarak değil ruhsal olarak da gerçekleşebileceğini söylemek gerekiyor.

 Çocukluk süreci boyunca anne ya da babaya duyulan yüksek seviyede bağlılık hissi zaman içerisinde bağımlılığa dönüşebiliyor. Bunun nedeni olabilecek etkenler birbirinden farklı olduğu gibi duygusal bağımlılık farklı belirtilerle kendini gösteriyor.

Duygusal Açıdan Bağımlı mıyım, Nasıl Anlarım?

Psikiyatr ve psikologlar tarafından hayata geçirilen duygusal bağımlılık ölçeği meydana gelebilen bu problemin hangi seviyede olduğunun tespit edilmesini sağlıyor. Bunun yanı sıra belirtileri gözetleyerek de yaşadığınız problemin ne olduğunu anlamamız mümkün.

Duygusal bağımlılık kendini 3 farklı şekilde gösteriyor. Bunlardan ilki yoğun kontrol ile gerçekleşiyor. Diğerleriyse güven duymamak ve kendinden bile şüphe duymak olarak gözüküyor.

Aşırı Kontrol Durumu

Yetişkinlerin büyük bir çoğunluğunda görülen duygusal bağımlılık neden olur sorusuna birbirinden farklı yanıtlar vermek mümkün. Ancak özellikle çocukluk yıllarında doğru şekilde bağlanmama sebebiyle meydana geldiği biliniyor.

Duygusal bağımlılık yaşayan kişilerin en çok karşılaştıkları durumların başında aşırı kontrol durumu ve isteği var. Duygusal olarak bağımlı kişiler kendilerini ve başkalarını sürekli olarak kontrol etmeye çalışıyor. Durumlar kontrolünden çıktığı anda büyük bir panik duygusuna kapılıyor. Kontrolsüz düşüncelere bile tahammül edemiyorlar. Bu durum hayatlarını yaşamalarına engel olurken her zaman diken üstünde olmalarına neden oluyor.

Duygusal Bağımlılık ile Gelen Güvensizlik

Duygusal bağımlılık ne demek sorusuna sürekli olarak kontrolsüz ve sevilmediğini dair hislere kapılmak şeklinde yanıt verilebilir. Duygusal bağımlılık ile kendini gösteren güvensizlik, sosyal yaşamı sabote eder. Duygusal bağımlılık yaşayan kişiler kendi aldıkları kararların doğru olmadığını düşünür. Yalnızca başka bireylerin aldıkları kararlara güvenerek bu fikirleri hayata geçirir. İsteklerini önem vermezler ve yalnızca etraflarındaki insanları dinlerler.

Duygusal Bağımlılık ile Birlikte Meydana Gelen Şüphecilik Sosyal Yaşamı Sona Erdiriyor!

Duygusal bağımlılık yaşayan kişilerin sosyal yaşamları tehlikeye giriyor. Bu duruma sebep olan en temel etken ise duygusal bağımlılık ile birlikte meydana gelen şüphecilik. Duygusal açıdan kontrol edemedikleri hiçbir şeye güvenmedikleri için güven duyguları yok oluyor. Kendileri de dahil olmak üzere her şeye şüpheyle yaklaşıyorlar.

Bu durum duygusal bağımlılık ile yaşayan kişilerin sosyal yaşamlarının çok ciddi şekilde baltalandığını gösteriyor. Duygusal ilişkilerde bağımlılık bu durumu yaşayan kişiler için olduğu kadar ilişki içerisinde oldukları kişiler için de çok zor ve yıpratıcı. Bu gibi süreçlerin aşılması için mutlaka psikolojik olarak tedavi görmek gerekiyor.

Duygusal Bağımlılık Çeşitleri

Psikiyatr ve psikologlar tarafından uygulanan duygusal bağımlılık testi bu problemin neden meydana geldiğini anlamaya yardımcı olabiliyor. Duygusal bağımlılık genellikle anne ve babadan gelen yanlış bağlanma sebepleri dolayısıyla görülüyor. Dolayısıyla aile ile yaşanan duygusal bağımlılık çeşitler arasında bulunan ve en üst sıralarda gelen çeşitlerden biri. Bu durum yaşayan kişiler aile üyelerine karşı aşırı derecede takıntı gösteriyor. Bağlılık zamanla kendini bağımlılığa dönüştürüyor. Sürekli olarak aile bireyleri ile iletişimde kalmak istiyorlar.

Ebeveynlerin Çocuklarında Duygusal Bağımlılık Yaratması

Pek çok ebeveyn yanlışlıkla olsa ya da fark etmiyor olsa bile çocuklarına duygusal açıdan bağımlılık yaratabiliyor. Pek çok farklı sebep dolayısıyla özellikle anneler sürekli olarak çocuklarıyla iletişim halinde kalmak istiyor. Gerek kontrol duygusu gerek özlem hissi bu duruma sebep oluyor.

Çocuklarınız ile iletişim kurmak kesinlikle doğru ve olması gereken durum. Ancak iletişimde kısıtlama yapamıyor ya da durmanız gereken noktayı bilemiyorsanız bu durum çocuklarınızda duygusal bağımlılık yaratabileceğini gösteriyor.

Anne ve babalar tarafından meydana gelen aşırı iletişim ve kontrol duygusu duygusal bağımlılık sebepleri arasında yer alıyor. Çocukluk sürecinde yaşanan kontrolcü iletişim sebebiyle yetişkinlikte duygusal bağımlılık yaşayan Kişiler sağlıklı iletişim kurmakta zorlanıyor. Etraflarındaki her şeyi kontrol etmeye çalışıyor. Duygusal bağımlılık yaşayan kişilerin planları bozulduğunda bu ciddi bir felaket haline geliyor. Kontrol altına alınmayan hiçbir duruma konsantre olunamıyor. İkili ilişkilerde problem yaşanıyor. Duygusal bağımlılık hangi sebep dolayısıyla gerçekleşirse gerçekleşsin mutlaka profesyonel şekilde çözülmesi gereken bir problem. Bunun için terapi yöntemlerini tercih edebilir psikolog veya psikiyatrlardan yardım almaya özen gösterebilir.

Düşüncenizi Paylaşın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir