Depresif bozukluk başta olmak üzere son günlerde birçok kişinin çeşitli psikolojik rahatsızlıkları merak ettiği ve araştırdığını bilmekteyiz.
Geçmiş yıllara nazaran günümüzde psikolojik travma yaşayanların ya da maruz kalanlarının sayısının bir hayli arttığını görmekteyiz. Üzüntüler, içe kapanıklılık, stres ve sinir gibi birçok psikolojik travmada artış görüldüğünü söyleyebiliriz. Depresif bozukluk ise bu travmaların başında gelmektedir. Bundan dolayıdır ki birçok kişi bu psikolojik olumsuzluklardan kurtulmanın yolunu aramaktadır. Sizlerde bu rahatsızlık ile ilgili olarak bilgi almak üzere araştırma yapıyorsanız, yazımızdan detaylara ulaşabilirsiniz. Sizlere bu yazımızda depresif bozukluk nedir? Sorusunu cevaplandırmaya çalışacağız.
Depresif Bozukluk Nedir?
Kişilerin sürekli bir üzüntü hali içerisinde olması günümüzde psikolojik bir rahatsızlık olan depresif bozukluk olarak adlandırılmaktadır. Bu psikolojik bir rahatsızlık olmakla birlikte kişilerin sürekli bir üzüntü hali içerisinde olmalarına sebep olur. Bu anlamda kişiler depresif durumlarda ilgi kaybına uğrarlar ve depresyonun birden fazla çeşidi vardır. Bu çeşitlerin değişiklik göstermesinin altında pek çok neden yatmaktadır.
Bu rahatsızlığın tanısı kişide sürekli mutsuz bir ruh halinin ortaya çıkmasına sebep olur. Bu sebeple mutsuzluk durumun uzun sürdüğü durumlarda uzman bir kişiden konuyla alakalı yardım almanız sağlığınızı korunması açısından size fayda sağlayacaktır.
Travma sonrası stres bozukluğu ile ilgili bilgilere bağlantıyı tıklayarak ulaşabilirsiniz.
Depresif Bozukluk Belirtileri
Depresif bozukluk belirtileri nelerdir? Bu rahatsızlığın tanısı kişilerin mutsuzluklarını ya da üzüntülü ruh hallerinin uzun sürdü durumlarda konulmaktadır. Bu sebeple kişide mutsuzluk üzgünlük öfke Karamsarlık çabuk sinirlenme isteksizlik uyku hareketliliği ve hiçbir şeyden zevk alamama bu rahatsızlığın belirtileri arasında yer almaktadır. Bu durumun tedavi edilmediği zamanlarda kişi intihara sürüklenebilmektedir. Ön plana çıkan belirtileri şunlardır;
- Üzüntü: Depresif bozukluğun başında sebepsiz ağlama, boşlukta olmak veya umutsuzluk duyguları gibi birçok duygu yer alabilmektedir.
- Değersiz Hissetme: Suçluluk duygusu, özgüven kaybı ve kendini suçlama gibi birçok unsur da depresif bozukluğu gösterebilmektedir.
- Sürekli Düşünme: Takıntılı bir şekilde konsantre olma, ani karar değişimi ve unutkanlık sürekli düşünme aşamasındaki depresif bozukluklar arasında yer almaktadır.
- Ani Öfke Patlamaları: Sinirlilik hissi veya hayal kırıklığı neticesinde meydana gelen ani öfke patlamaları da bu rahatsızlığın belirtileri arasında gösterilmektedir.
- Kaygı Sorunu: Ajitasyon veya huzursuzluk kaygı sorunun başlıca nedenleri arasında gösterilmektedir. Bu durumda rahatsızlığın belirtileri arasında gösterilmektedir
Depresyonun ölümcül olarak sonuçlanmaması adına mutsuzluğun sürdüğü zamanlarda uzman bir kişiden konuyla alakalı destek talep etmeniz gerekir. Aksi halde sağlığınız ile alakalı hem fiziksel hem de ruhsal daha büyük olumsuzluklarla karşılaşmanız söz konusu olacaktır. Bu olumsuzluklardan korunmanın tek yolu duygu durumunuzu kontrol edemediğinizi fark ettiğiniz anda bir uzman doktordan yardım almaktır.
Depresif Bozukluk Nasıl Tedavi Edilir?
Depresif bozukluk, tedavisi olan bir ruhsal hastalıktır. Bu rahatsızlık genellikle kişilere atak şeklinde gelmektedir. Bu sebeple kişinin duygu durumunun düzeltilmesi yanı sıra bu ataklarında önlenmesi gerekir.
Depresif bozukluk tedavisinde psikolog seanslarının etkili olmadığı durumlarda mutlaka ilaç tedavisi başlatılmalıdır. Depresif bozukluğun ilerlemediği durumlarda seanslar yeterli olurken uzun süreli mutsuzluk ve üzüntü hallerinde kişilerin ilaç kullanması gerekebilir. Kullanılan ilaçların çeşitli yan etkileri olabilir ancak duygu durumunuzun tekrar sağlıklı olabilmesi adına bu ilaçları kullanmamız gerekir. İlaçlarla bu hastalığı tedavi etmek kanıtlanmış bilimsel bir bilgidir. Bu sebeple uzmanınızın size önerdiği ilaçları hiçbir kaygı gütmeden kullanabilirsiniz. Böylece tedavi süreciniz tamamlanmış olur.
Depresyon Tedavi Edilmezse Ne Olur?
Depresyon tedavisi sağlanmazsa kişiler çeşitli sağlık sorunları ile karşı karşıya kalabilmektedir.Tedavi edilmeyen depresyon sizlerin daha kötü olmanıza neden olarak kalıcı ya da daha büyük sorunlara yol açabilmektedir. Depresyonun kötüleşmesi sonucunda ortaya çıkabilecek rahatsızlıklar şunlardır;
- Kalp Hastalığı
- Aşırı Kilo veya Obezite
- Ağrı veya Fiziksel Hastalık
- Alkol veya Uyuşturucu Kullanımı
- Anskiyete
- Panik Bozukluğu
- Sosyal Fobi
- Aile Çatışmaları
- İlişki zorlukları
- İş veya Okul Sorunları
- Sosyal İzolasyon
- İntihar düşünceleri
- Kendini Sakatlama
- Erken Ölüm
Yukarıda belirtilen nedenler depresif bozukluğun ilerlemesi neticesinde görülebilen bazı etkenlerdir. Erken tedavi ile birlikte bunun çözümlenmesi hem sizler açısından hem de çevreniz açısından oldukça önemlidir.
Depresif Bozukluk Tedavisi Ne Kadar Sürer?
Depresif bozukluk tedavisi depresyonun olgularının olağan tedavi yöntemleri kullanılarak giderilmeye çalışılmaktadır. Kişinin durumuna ve azmine göre bu süreç birkaç ay sürebilmektedir. Aynı zamanda 24 aya varan bir sürece de varabilmektedir. Burada danışan ile kurulan bağında oldukça önemli olduğunu söyleyebiliriz. Uygulanan tedavilerin ise yaklaşık olarak sürecinin 6 haftaya yakın bir süreç içerisinde tamamlandığı görülebilmektedir. Burada danışanın uygulanan tedavilere vereceği tepkilerde oldukça büyük bir öneme sahiptir. Özellikle motivasyon sağlanarak depresif bozukluğun üstüne gidilmesi süreci daha hızlı bir hale getirecektir.
Depresif Bozukluk ve Tedavisi
Depresif bozukluk ve tedavisi ile ilgili olarak sizlere kısa ve öz açıklamalar sunmaya çalıştık. Ankara depresif bozukluk ve tedavisi ve Ankara psikiyatri tedavisi konusunda oldukça uzman kişilere sahiptir. Bu tür psikolojik sorunlar karşısında profesyonel anlamda hizmet almanız sizlerin iyileşme sürecini daha hızlandırmaktadır. Aynı zamanda daha sağlıklı bir şekilde ilermenizi sağlar. Bunun yanı sıra sizlerde bu rahatsızlık ile ilgili düşüncelerinizi ve merak ettiklerinizi yorum kısmından bizlerle paylaşabilirsiniz.