Deprem Yaşayan Çocuklara Psikolojik Destek verilmesi geleceğinin olumlu yönde yeniden şekillenebilmesi adına oldukça önemlidir.
Travmatik ruhsal belirtiler depremden hemen sonra olabileceği gibi daha sonra gecikmeli olarak da ortaya çıktığı görülmektedir. Özellikle çocukları büyük oranda etkileyen bu travmalara uzman kişiler tarafından müdahale edilerek çocuk psikolojisinin iyi bir noktaya getirilmesi sağlanmalıdır. Aksi halde bu travmaya maruz kalan çocuklarda anormal reaksiyonlar ve tepkiler görülebilmektedir. Sizlere bu yazımızda Deprem Yaşayan Çocuklara Psikolojik Destek hakkında bilgi vermeye çalışacağız.
Deprem Yaşayan Çocuklara Psikolojik Destek
Deprem Yaşayan Çocuklara Psikolojik Destek Travma terimini kullandığımızda genellikle travmatik fiziksel yaralanmalar kastedilmektedir. Ancak deprem gibi bir felaketin ardından psikolojik travma olasılığı da vardır ve destek alınmalıdır. Psikolojik travma tipik olarak insanların başetmekte zorlandığı her türlü olumsuz olaylara verdiği tepkileri tanımlamak için kullanılır.
Travmatik reaksiyonlar depremden hemen sonra olabileceği gibi daha sonra gecikmeli olarak da ortaya çıkabilir. Travma tepkilerinin şiddeti ve yoğunluğu kişiden kişiye değişir. Bir depremden hemen sonra çocuklarda görülen bu ve buna benzer diğer davranışlar tipiktir ve beklenen davranışlardır. Bu reaksiyonlar, “anormal bir olaya verilen normal tepkiler” tanımına uygundur. Sonuç olarak, bu reaksiyonların olaydan birkaç hafta sonra zaman içinde azalması beklenmektedir. Ancak bu reaksiyonlar yaklaşık bir ay sonra durmuyorsa veya giderek artıyorsa psikolojik destek alınmalıdır.
Çocuklara Güven Verilmelidir
Çocuklarınıza artık güvende olduklarına dair gerçekçi bir şekilde güvence verilmelidir. Çocukların bu konudaki şüphelerine ve endişelerinin giderilmesine yardımcı olunmalıdır. Çocukları güvende tutmak için gerekli fiziki ve güvenlik önlemlerinin alındığı belirtilmelidir. Her şeyden önce çocuğu korumak, herhangi bir fiziksel yaralanmayla ilgilenmek, beslenmesini kontrol etmek ve çocuğun yaşına ve kayıp derecesine göre psikolojik destek sağlamak önemlidir. Psikolojik desteğin ilk adımı çocuğun şaşkınlık ve farkındalık düzeyinin değerlendirilmesi ve yalnız bırakılmayacağına dair güvence verilerek güvenliğinin ve korunmasının sağlanmalıdır.
Koşullar göz önüne alındığında, yaşayan en yakın kişiyle birlikte olduğundan emin olmak da çok önemlidir. Çocuğa bir sonraki adımda yaşadıklarını ifade etme fırsatı verilmelidir. Çocuklara ister kendi başlarına ister aileleri ile birlikte resim yaparak veya oyun oynayarak duygularını ifade etme fırsatı verilebilir. Ayrıca, çocuğun aile üyeleriyle nasıl etkileşimde bulunulacağı ve onlardan nasıl davranış bekleneceği konusunda tavsiye verilmesi çok önemlidir. Uyumak, yemek yemek, tuvalete gitmek gibi alışkanlıklar bu zamanlarda bozulabilir. Bu gibi anlarda çocuklar uzmanlar tarafından muayene edilmeli, gereken müdahaleler yapılmalı ve aile bireyleri veya bakıcıları nasıl müdahale edileceği konusunda bilgilendirilmelidir.
Çocukların Söyledikleri Dinlenilmelidir
Çocuklarınız için yapabileceğiniz en iyi ve en faydalı şey, söyleyeceklerine dikkat etmektir. Çocuğunuzun fikirlerine saygı gösterin, onları dinleyin ve soru sormalarına izin verin. Çocukların bu zorlu süreci atlatmalarının en sağlıklı ve güvenli yolu onlarla sohbet etmek, resim yapmak ya da oyun oynamaktır.
Çocuklar Takdir Edilmelidir
Deprem gibi zorlu olaylar sırasında çocuklar beceriklilik, cesaret ve umut gibi güçlerini kullanırlar. Özellikle deprem sonrası çocuklara, çocuğunuzun olumlu davranışını takdir edin. Çocuklarınızı övdüğünüz zaman şımarmazlar; bunun yerine iyi ve olumlu tepkiler verirler. Bu, onları davranışı tekrar etmeye teşvik eder ve güvenlerini oluşturur. Çocuklar ve özellikle gençler için en iyi terapi şeklinin, arkadaşları ve akranlarıyla deneyimleri hakkında konuşmaları olduğu iyi bilinmektedir.
Travmayı sadece yaşayan değil, ekranlarda gören ve duyan çocuklar ve ergenler de etkileniyor. Bu durumda her iki taraf için de en başarılı terapi şekli, bu travmayı yaşamış arkadaşlarla paylaşım ve etkileşim kurmaktır. Çocuklar için okula dönüş, sadece hayatlarını normalleştirmeye yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda gelecek için umutlarını yeniden kazanmalarına da yardımcı olur.
Çocuklar İhmal Edilmemelidir
Çocuklar için en önemli yardımlardan biri deprem sonrası psikolojik destektir. Mümkünse, çocukların durumunu izlemek ve çocuğunuzun ruhsal sağlığı açısından ilgilenmek ve ekstra zaman ayırmak bu süreçte önemlidir. Deneyimleriniz hakkında çocukları sakinleştirici konuşarak ve gerekirse psikoloji uzmanlardan destek alabilirsiniz.
Çocuklar Rahatlatılmalıdır
Çocuklara güvende hissetmeleri için yardım etmelisiniz. Her zamankinden daha fazla ilgi göstererek, daha fazla yanında olarak ve daha fazla şefkat göstererek çocukların iyileşmesine önemli ölçüde yardımcı olabilirsiniz. Bu süreçte çocuğunuza onu gerçekten sevdiğinizi belirtin. Çocuğunuz kendine değer verildiğinin, sevildiğinin farkında olmalıdır. Bunlar sağlandığında çocuklar daha rahat ve iyimser hissederler.
Deprem Yaşayan Çocuklara Psikolojik Destek
Deprem Yaşayan Çocuklara Psikolojik Destek ile ilgili olarak sizlere kısa ve öz bilgiler sunmaya çalıştık. Yazımızın başında belirtmiş olduğumuz üzere Travma tepkilerinin şiddeti ve yoğunluğu kişiden kişiye değişir. Bir depremden hemen sonra çocuklarda görülen bu ve buna benzer diğer davranışlar tipiktir ve beklenen davranışlardır. Bu reaksiyonlar, “anormal bir olaya verilen normal tepkiler” tanımına uygundur. Bunun giderilebilmesi adına mutlaka uzman bir ruh sağlığı çalışanından destek alınmalıdır. Sizler de deprem sonrası çocuk psikolojisi ile ilgili olarak düşüncelerinizi ve merak ettiklerinizi iletişim kısmından veya yorum kısmından bizlerle paylaşabilirsiniz.